Pe 1 noiembrie 2011, la jurnalul de seara de la ProTV a fost prezentat un aparat fotografic prototip, ca o minge de handbal, care aruncat in sus la vreo 2 m realizeaza o imagine panoramica FULL 360, adica poza odata descarcata pe PC ofera o imagine din toate directiile aparatului si pe care se poate naviga, mari, micsora si chiar decupa portiunea interesanta. Acest post este dedicat celor care doresc sa calce pe drumul greu dar frumos de a executa panorame cu peisajele favorite, folosind un aparat de fotografiat obisnuit si unul sau mai multe softuri dedicate. Voi incepe sa prezint pasii necesari obtinerii unei panoramari, cat mai simplu si direct, cu exemple.
Va puneti O intrebare: Cand se recomanda efectuarea unei panoramari?
Simplu: Daca ceea ce vedeti va inspira dar cand puneti aparatul la ochi peisajul nu intra in vizor intreg, asa cum ati dori, nu disperati! In cativa pasi simpli puteti aduna tot peisajul!
Trecem la....
PASUL 1:
Adunati pozele. Atunci cand executati pozele care urmeaza sa intre in panoramare trebuie sa respectati cateva reguli simple:
1.Pozele trebuie sa contina portiuni din cele anterioare dar si din cele urmatoare, pentru ca programul de lipire a panoramei sa aiba de ce se agata.
2.Se recomanda pastrarea unei linii de panoramare, de exemplu orizontul trebuie pastrat in aceeasi zona. Pentru profesionisti se recomanda folosirea unui trepied.
3.Se recomanda folosirea aceleiasi luminozitati, stiut fiind ca aparatele foto moderne schimba automat diafragma si timpul de expunere. De aceea, cele mai frumoase panoramari se executa cu cerul innorat, sau in aceeasi directie fata de soare.
4.Foarte important:cele cateva imagini care vor intra in peisajul vostru ar fi bine sa fie luate cu rezolutia maxima a aparatul de fotografiat pe care il aveti.
Iata cele 8 poze pe care vom incerca sa le lipim intr-o panoramare:
PASUL 2:
Alegerea programului de lipire a pozelor.
Am incercat mai multe, in principiu orice program de editare a fotografiilor ar trebui sa aiba si optiunea asta: Panorame. Va voi prezenta realizarile a 3 programe, cu avantaje si dezavantaje.
Functionarea tuturor programelor este cam la fel: se aduna toate pozele, se aranjeaza in ordinea dorita, se mai seteaza sau nu cateva variabile si apoi se trece la START (sau JOIN in unele cazuri).
Iata ce am obtinut prin unirea primelor 2 poze:
Si ce am obtinut din unirea primelor 6 poze:
PROGRAMUL 1: ArcSoft Panorama Maker 4 Pro
Este un program greu de gasit, dar complet. Eu am obtinut licenta impreuna cu o camera foto Toshiba. Programul directioneaza pas cu pas clientul pentru obtinerea de maxim din panorama la care lucreaza. Avantajul suprem: poti salva panorama in vreo 4 tipuri de fisiere: jpeg, mov, avi, swf. Dezavantaj: sensibil la modificarile de luminozitate. Drept exemplificare voi prezenta o panorama formata din primele 4 poze.
PROGRAMUL 2: Zoner Photo Studio 12
Un program freeware destul de complet pe care mi l-a trimis o prietena de pe forum si pentru care ii multumesc. Este de fapt un program de editare care are cateva optiuni interesante printre care PDF Slideshow, Imagini 3D (voi reveni) si cel de Panorama Maker. Este usor de folosit, se obtin panorame de o acuratete deosebita dar trebuie sa remarcam un dezavantaj: nu se pot lipi in conditii bune de calitate mai mult de 4 poze. Iata acelasi exemplu ca mai sus, de data asta cu Zoner:
PROGRAMUL 3: The Panorama Factory
Un program freeware destul de complet. L-am gasit scormonind cu Google, este sub licenta EULA (free) si face cam tot ce fac si celelalte programe prezentate, poate lipi oricate imagini se doresc, chiar peste 360 grade, panoramele se pot salva intr-un format specific dar si in vreo 4 alte tipuri de format printre care si jpeg si tiff. Avantaj: exista un buton numit Q+ care imbunatateste calitatea panoramei efectuand o reglare de claritate si una de comprimare. Dezavantaj: mai greoaie este modalitatea de a trimui (a taia) marginile panoramei, dar te poti obisnui usor cu ea. Cu butonul Q+ abaterile de luminozitate pot fi atenuate pana la disparitie. Iata si exemplul:
Mica mea prezentare s-a incheiat. Voi mai incerca si alte programe gasite care sa faca ceea ce v-am prezentat si va voi dezvalui tainele lor. Acum:Care program merita sa fie folosit?
Pai nu voi acorda note sau altfel de ierarhizari, dar voi face urmatoarele precizari:
ArcSoft - recomandat pentru salvarea in formate video (mov sau swf),
Zoner - recomandat cu caldura pentru lipirea a 3 maxim 4 poze, usor de folosit,
Factory - recomandat pentru lipirea mai multor poze, marirea calitatii lor.
Iata ce a iesit din lipirea celor 8 imagini de la inceput, am folosit The Panorama Factory, in paranteze - rezolutia obtinuta: