luni, 16 aprilie 2012

Manastirea Carlomanesti (GL) 2004

In vara lui 2004, in timpul concediului, am vizitat aceasta manastire. Este situata intr-o zona "uitata de lume" la distanta respectabila de drumurile principale modernizate, printre niste dealuri si alunecari ciudate, dar binevenite pe vremuri, cand trebuiau sa se ascunda de navalitori. Azi se ascund de turisti. Hramul vechii biserici, ctitorita in 1445, este Sf.Nicolae, noul paraclis adaugand la hramul vechi si pe Sfintii Martiri Brancoveni.
















Manastirea Buciumeni - Falticeni 2011

In noiembrie 2011 am vizitat Manastirea Buciumeni. Aflata in marginea Falticenilor in cartierul cu acelasi nume, anul ctitoririi este 1718. Langa poarta de intrare pe terenul asezamantului se afla o salcie care a apartinut Dumbravei minunate prezentate lumii de Mihail Sadoveanu. Hramul bisericii noi, construita pe locul uneia mai vechi este Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Iata si poze:



















Manastirea Brebu (PH) - 2004

In vara lui 2004 am vizitat Manastirea Brebu. In momentul acela nu mai functiona ca asezamant de cult dar am putut vizita un frumos muzeu cu obiecte ce au apartinut ctitorului Matei Basarab. Manastirea ctitorita in 1640 sau in preajma acestui an (nu se stie sigur), detine o biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil, Azrael si Rafail, inchisa vizitatorilor (nu stiu daca este inchisa si cultului). Iata si cateva imagini fara comentarii.














sâmbătă, 14 aprilie 2012

Manastirea Agapia Veche - toamna 2010

Manastirea Agapia Veche, dupa unii Schitul, a fost o oaza de credinta de secole. Problemele mari cu stabilitatea solului au impiedicat ctitorirea unei biserici din zid. Prima biserica prinsa din anale este fondata la 1527 de sotia lui Petru Rares, sarboaica Elena Doamna, cu hramul Schimbarea la Fata, hram care s-a pastrat pana azi pentru bisericile care de-a lungul timpului s-au succedat aici.
Turnul de intrare in asezamant:



Biserica actuala:







Imagini din bisericuta actuala din lemn:










Si ceva imagini din imprejurimi:





Pisanii vechi si noi:



Piatra lui Aron-Voda, domnitor al Moldovei contemporan cu Mihai Viteazul, care si-a petrecut adolescenta aici si, in clipele de ragaz, medita stand pe aceasta stanca. Mai tarziu, vaduva lui a batut pisania care aproape nu se mai vede...


Imagini cu superbul peisaj inconjurator pe drumul intre cele doua Agapii.






La urcarea spre Agapia Veche, la cca 200 m, un mic paraclis cladit peste o fantana care legenda spune ca are apa sfintita si binecuvantata...